Rock ’n’ roll – definition och historia

Rock ’n’ roll är minst sagt en populär genre inom musik. De allra flesta av oss har någorlunda bra koll på vad det innebär, och många lyssnar säkert själv på det. I andra fall har du säkert någon i släkten eller i vänskapskretsen som gör det. Faktum är dock att begreppet rock ’n’ roll har en mångtydig betydelse. För vissa innebär den endast musik av ett visst slag och från en viss period, medan det för andra kan innebära allt från Elvis Presley på 50-talet till dagsaktuella band och musiker. Rock ’n’ roll är dessutom så mycket mer än bara musik – en hel ungdomskultur kretsade kring begreppet under 40- och 50-talet.

Rock ’n’ roll och dess historia

Historien om rock ‘n’ roll som musikgenre och subkultur kan härledas till ungdomskulturen på 1940-talet. Den kopplas ofta till att ungdomar träffades och umgicks med kompisar i bilar. Runt dessa sammankomster bildades en hel kultur, till exempel raggare.

Ordet rock ’n’ roll (ungefär ”gunga och rulla” på svenska) började användas på 1950-talet, då främst som benämningen av en musikgenre. Denna genre bestod av populärmusik framförd med hjälp av sång, elgitarr/er och ett tungt bakgrundsbeat. Idag finns det som sagt många olika varianter av genren, som kort och gott kallas för rock. Exakt var och när genren tog fart är omdebatterat, men många är eniga om att det bör ha skett i södra USA, där också många av de mest välkända artisterna inom genren kommer från. Rötterna till musikstilen sägs vara rhythm & blues och countrymusik.

När vi pratar om rock ‘n’ roll i förhållande till dess historia finns det ett par musiker (men också några band) som är oundvikliga att nämna. Givetvis handlar det kanske i första hand om Elvis Presley, men det finns även andra pionjärer som bör nämnas. Chuck Berry, Buddy Holly, Little Richard och Roy Orbinson är några exempel som du säkert har hört talas om.

Rock 'n' roll är en musikgenre från 50-talet