Fenomenet coverband

Ett coverband är ett band som huvudsakligen spelar låtar skrivna och framförda av andra musiker eller band. En cover (på svenska ”täcka”) är således en nyinspelad låt som har en tidigare originalversion. Covers finns det gott om idag, men band som helt och hållet fokuserar på att spela in och framföra covers finns det inte lika många av. Därmed inte sagt att de är få. Begreppet cover inom till exempel musik började användas på 50- och 60-talet, och har sedan dess varit allmänt känt. En cover kan vara mer eller mindre omarbetad. Vissa tenderar, och syftar till, att vara väldigt lika originallåten, medan andra har gjorts om ordentligt.

Coverband är band som spelar andras låtar

Coverband och kända coverlåtar

Många av oss kopplar ihop låten ”I Will Always Love You” med Whitney Houston (och filmen ”Bodyguard”) 1992, men faktum är att originallåten skrevs och framfördes av Dolly Parton redan 1974. Andra kända exempel på covers är Jeff Buckleys version av Leonard Cohens ”Hallelujah” och Guns N’ Roses version av Bob Dylans ”Knockin’ on Heavens Door”. Som du kan se finns det vissa covers som till och med har blivit mer kända än deras original.

Hur är det då med hela coverband? Som sagt är det ju många musiker och band som väljer att göra covers, kanske speciellt i början av karriären eller när de spelar live. Ibland till och med hela album. Ett svenskt band som dock enbart fokuserar på covers är Liverpool från Norrköping. Detta coverband imiterar The Beatles, både gällande musik och framträdande, och har gjort sig kända över det. Coverband av detta slag finns även inom andra musikgenrer, till exempel band som enbart tolkar AC/DC. Coverband är också populärt att hyra på till exempel fester och bröllop. Detta är ett perfekt alternativ för dig som har ett favoritband (eller några favoritlåtar), men inte har möjlighet att boka originalartisten eller originalbandet!